Hae
Salla Salmela

Hel*etin puuro ja tyhjät tissit

Päivän ensimmäiset itkut on jo itketty ja kello on vasta yhdeksän. Syy tähän on tällä kertaa huonosti nukuttu yö, tyhjät tissit sekä tämä hel*etin puuro. Puuron syönti on ollut meillä varsinainen show. Tähän voisi myydä vaikka lippuja. Saaga on nyt 7,5kk ikäinen ja syö pelkästään Piltin puurojauheesta tehtyä puuroa sekä Valion Onni puuroa. Nyt on kuitenkin kyse tytöstä, joka syö ruoaksikin melkein mitä vain! Itse tehdyt ruoat jo menevät aika hyvin alas, mutta puuro ei.

Huonosti nukuttu yö näyttää tältä Saagan kasvoilla, mutta ei suinkaan samalta äidin kasvoilla.

väsymys painaa

Yritettiin eilen alkaa nukuttamaan Saagaa normaalisti kahdeksan aikaan, mutta tyttö oli hereillä vielä yhdeksän aikaan. Normaalisti onnistuu tainnutus tissillä, mutta tällä kertaa tissit olivat täysin tyhjät. Olin imettänyt viimeksi kuudelta illalla ja yhdeksältäkään vielä ei maitoa ollut noussut. Saaga heräili tunnin välein kello kahteen asti, jonka jälkeen ei rauhoittunut enää tutille. Yritin imettää, mutta tissit tuntuivat edelleen tyhjiltä nahkalörpyköiltä. Saaga jaksoi hienosti kyllä yrittää, mutta maito ei vain noussut. No siitähän seurasi itkut.

Kello 02:14 olin pakkasella kaivelemassa maitovarastoja, joita tuli alkuaikoina pumppailtua. Lämmitin 80ml maitoa pulloon ja syötin Saagalle. No tyttö sammui kun saunalyhty maidon jälkeen ja nukkui aamuun asti tyytyväisenä. Aamulla vähän ennen seitsemää sain imetettyä jotenkin, mutta edelleenkään en kyllä tuntenut maidon nousevan. Aina kuitenkin maidon nousun tunnen ja imetyksen alkutaipaleilla se jopa sattui.

Mua on pidempään jo vaivannut väsymys, joka ei kylläkään johdu yöunista. Saagahan nukkuu ihan super hienosti normaalisti, kunhan vaan saa syötyä. Kerran korkeintaan heräillään yöllä syömään, joten väsymys ei varmastikaan siitä johdu. Muistin, että ferritiin oli alhainen loppuraskaudesta eikä se siitä itsekseen korjaannu synnytyksen jälkeen. Imetys kuluttaa myös rautavarastoja joten ajattelen, että ehkä rauta-arvot ovat vain matalalla ja siksi meinaan päivisinkin nukahtaa pystyyn. Aloitin viime viikonloppuna rautalisän vitamiinien kylkeen (jotka nekin sisältävät rautaa) ja odottelen, josko ne alkaisi vaikuttamaan. Muuten täytyy lähteä käymään lääkärissä tarkastamassa muita veriarvoja.

Onneksi Saaga jaksaa silti hymyillä, vaikka puurokokeilut ovatkin ihan tuskaa

puurokokeilut

No palataanpas sitten näihin puurokokeiluihin. Ah, mun inhokki aiheeni! Usein tulee mietittyä, että onko vauvan pakko edes syödä puuroa? Voisiko aamu- ja iltapalaksi tehdä jotakin muuta? No muutama viikko sitten, kun Saaga meinasi tukehtua vesimeloniin päätin, että me pidetään nyt sormiruokailusta taukoa ja odotetaan, että motoriikka vähän kehittyy. Ei siis kannata edes miettiä mikromunakkaita tai muita vaihtoehtoa, kuin sosemaista ruokaa.

Monta kertaa viikossa tulee kokeiltua josko tänään olisi se päivä, kun Saaga suostuu syömään mamman kokkaamaa puuroa, mutta turhaan. Joka päivälle tätä energiaa ei kyllä riitä. Tältä aamulta lähti kolme lautasellista puuroa roskiin ja kamala sotku. No mitä tästä hyödyttiin? Saaga söi noin viisi lusikallista puuroa. Kaikki tämä viiden lusikallisen takia? Lopuksi, kun omat kokkailut eivät millään maistuneet niin päätin palata tuttuun Piltin puurojauheeseen, mutta tänään ei tämäkään maistunut. EI maistunut äidin puurot, ei kaupan puurot, mutta hedelmäsose sitten maistui. Tosi hyvä aamupala siis. Monta kertaa teki mieli heittää lautanen seinään ja luovuttaa.

Ollaan kokeiltu banaania, hedelmäsoseita, hienontaa kaurahiutaleet, tehdä paksumpaa, tehdä löysempää, lisätä marjoja, lisätä äidinmaitoa, syöttää lämpimänä, syöttää kylmänä, tehdä veteen, tehdä kaurajugurttiin, tehdä kaurajauhosta, mutta mikään ei maistu.

Miksi hel*etissä mä edes kokkailen itse niitä puuroja? No vastaus tähän on yksinkertaisesti raha. Yksi Valion Onni puuro maksaa 1,09€. Saaga syö yhdeltä istumalta yhden purkin. Itse tekemällä myös tietäisin 100% varmuudella mitä puurossa on. Esimerkiksi Piltin puurojauheessa on vehnäjauhoja, joka ei nyt välttämättä ole se, mitä haluaisin lapselleni heti aamusta syöttää. On tämäkin silti parempi, kuin muutama lusikka sitä äidin tekemää ilmeisen pahaa puuroa.

Tämä aamu oli kyllä huono valinta puurokokeiluille sillä Saaga oli super väsynyt. Silmiä hierottiin jo tunti ennen normaalien päikkäreiden alkamista ja Saaga nukahtikin minuutissa vaunuihin parvekkeelle.

Tämän päivän aamupala oli pussillinen mangososetta ja äidille suklaata

Riittääkö maito?

Mun täytyy tähän loppuun nyt kyllä vähän kehua tätä äitien välistä vertaistukea. Tiedän, että te siellä ruudun toisella puolella tiedätte tän huolen lapsen syömisistä ja imetyksestä. Riittääkö sitä maitoa ja mitä jos lapsi ei syö ”äidin mielestä tarpeeksi” aamupuuroa? Onhan tässä kuitenkin kyse pienen lapsen ravinnosta. Imetyksen takia on viimeksi tullut itkettyä, kun Saaga oli ihan pieni sintti ja kirjoittelin meidän ensimmäisistä viikoista. Vatsataudin aikaan jouluna tuli huoli myös maidon riittävyydestä. Kun muut istuivat joulupöydässä, niin minä lypsin käsin Saagan kuvan kanssa vessassa pieneen lääkekippoon maitotippoja. Imetys on sujunut tämän jälkeen taas moitteetta ja ihanasti on voinut luottaa siihen, että maitoa tulee. No se huoli joka tulee, kun maitoa ei sitten tulekaan on kamala eikä varsinaisesti auta siihen, että maito lähtisi taas nousemaan.

Instagramin storyjen puolelle aamulla vähän kerroinkin yön ja aamun kuulumisia ja oli niin super hienoa huomata, kuinka DM-kansio meni tukkoon siitä, että toiset äidit jakavat omia vinkkejään tyhjien tissien ja aamupuuron suhteen. Totta kai muut haluavat auttaa, kun tietävät sen huolen olevan ihan kamala. <3 Kiitos siis jokaiselle viestin laittaneelle ja myös tämän tekstin lukijalle. Aina välillä tulee kamppailtua näidenkin asioiden kanssa eikä joka aamu ole sitä siistiä syömistä ja rauhakseen aamukahvin hörppimistä.

Kaikesta huolimatta ihanaa keskiviikkopäivää sinne, mä lähden nyt päikkäreille ja toivottavasti herään sieltä paremmalla jalalla! ☀

Lue myös:

Kiinteiden aloitus

Meidän imetysmatka – ensimmäiset 5kk

Ensimmäinen kuukausi kiinteitä takana

Positiivinen synnytyskertomus

Nähdään myös Instassa! 👋

<3 Salla

Yksi kommentti

  1. Katja kirjoitti:

    Ei tarvitse vauvan syödä puuroa, mikä vaan pilttisose käy, vaikka porkkanasose tai kaksi. Itsekin syön aamulla ihan mitä vaan, ja lapset kyllästyy puuroon muutenkin vuosien varrella vielä. Maahanmuuttajalapset myös inhoavat puuroa, aamiaiseksi pitäisi olla vaihtoehtoja mm. päiväkodissakin. Jaksamista äidille ❤️ ota rennosti ja pidä itsestäsi huolta. Terveisin ”tarhatäti”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *