Hae
Salla Salmela

Sairaanhoitaja jäätelöbonuksilla – sairaanhoitajan palkka

Vedin tänään vanhat työkengät jalkaan ja avainnauhan kaulaan. Päältä puuttui vain hoitajan pyjama, taskuista puuttui kaksi puhelinta, virve, spider-hälytin ja erilaisia pieniä hoitotarvikkeita, kuten sakset, pihdit ja teippiä. Olo oli kuin vuosi sitten, kun viimeksi sairaanhoitajan nimikylttiä olen kaulassa kantanut. Päällimmäisenä ajatuksena oli: ”Miten täältä pääsee pois?”.

Eiliset Instan storyt herätti tunteita siellä ruudun toisella puolella enkä yhtään ihmettele, että miksi. Hoitotyö on alipalkattua ja kuormittavaa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Nyt korona on tuonut lisää kuormitusta ihan koko hoitoalalle (toki ihan kaikille aloille, mutta tämä juttu koskee nyt hoitoalaa ja sairaanhoitajia).

Sairaanhoitajan palkka

Aloitetaas ihan alusta! Markus sai työnantajaltaan postitse suklaalevyn, jossa luki isolla ”Kiitos Markus”. Takapuolelle oli kirjoitettu: ”Kiitos, että olet meillä töissä ja teet arvokasta työtä”. Viime vuoden lopussa nautittiin Markuksen 500€ koronabonuksesta sekä viime viikolla valittiin listalta kesälahjaa, joka haluttaisiin. Arvo oli tänä vuonna 100€. Joululahjaa odotellessa! Viime syksynä työpaikka muisti meidän tuoretta vauvaa yli 100€ arvoisella paketilla täynnä vauvan tarvikkeita (nyt en puhu kivoista ja ihanista työkavereista jotka muistavat vauvan saanutta, vaan oikeasti työnantajaa, joka muistaa) sekä hieman hankalamman työpäivän päätteeksi on luvassa Woltin lahjakortit. Sivusta on ollut aika tuskallista seurata kuinka jollain on asiat näin hyvin, kun omassa työpaikassa ja hoitoalalla kiitos ei näy mitenkään.

Onneksi oma työpaikkani on nyt entinen. Hyviä työkavereita tulee kyllä ikävä. Itsehän pohdin vuosia lähtemistä, mutta uskallusta siihen ei löytynyt. Äitiysloma oli oma pääsyni ulos. Kun kerran on jo lähtenyt on helppo olla palaamatta. Lähteminen oli se vaikein osuus. Itse työhän oli ihanaa, jos arvostus olisi ollut suurempaa hoitajien tekemää työtä kohtaan, työvuorojen miehitykset suuremmat ja työolot kaikin puolin paremmat. Onneksi oli edes ne hyvät työkaverit.

puhutaan palkasta – sairaanhoitajan palkka

Jos hetki puhutaan numeroista niin voin kertoa, että itselläni kuun viimeisenä päivänä verojen jälkeen käteen jäi noin 2 200€ ja tämä muodostuu pitkistä vuoroista (12,5h), pyhäpäivistä, viikonlopuista sekä yövuoroista. Jos olisin tehnyt jossain muualla töitä esimerkiksi päivätyötä arkisin klo 8-16, olisi palkkani noin 1 800€ verojen jälkeen. Näin siis HUS:illa. Jos kaikki joulupyhät paiski yövuoroja ja otti vielä yötöitä päälle sai joulukuussa tienattua helposti yli 3000€. Tämä toki tarkoittaa sitä, että elit pelkälle työlle ja luovuit perhejoulusta. Viikkotunteja kertyi helposti yli 60h/vko ja koko seuraava viikko meni palautuessa raskaasta viikosta. Nyt jos joku siellä ajattelee, että tämähän on hyvin, niin valotetaan sen verran asiaa, että palkan pitäisi vastata työn vaativuutta ja raskautta.

Otan esimerkiksi päivystyksen, jossa itse työskentelin melkein 4 vuotta. Ensimmäisen työvuoden aikana hoidetaan potilaita aloittaen siitä normaalista päivystystyöstä. Vuoden lopussa saadaan traumatiimin avustavan hoitajan koulutus. Seuraavan vuoden aikana saadaan jo traumatiimin anestesiahoitajan koulutus. Kolmantena vuonna hoitaja koulutetaan triage-osaajaksi (luokittelemaan potilaat vastaanotossa kiireellisyysjärjestykseen ja oikeille lääkäreille) sekä hoitaja saa myös traumatiimin akuuttihoitajan perehdytyksen (hoitaja joka vastaa traumatiimin lääkärin kanssa hoitotilanteesta). Neljäntenä vuotena hoitaja saa vastaavan hoitajan perehdytyksen ja vastaa koko päivystyksen toiminnasta yhdessä vastaavan lääkärin kanssa. Yleensä tässä vaiheessa hoitajalla on myös muutama oma vastuualue, esimerkiksi lääkehoito tai kivunhoito ja kaikella luppoajalla (jota ei ole kuin hyvällä tuurilla yövuoron viimeisillä tunneilla) edistää hoitaja yksikön ohjeistuksia ja toteuttaa vastuualueiden muita tehtäviä.

Muistutan tässä vaiheessa, että palkka ei nouse missään vaiheessa, vaan hoitaja tekee tämän kaiken samalla palkalla, kuin hoitaja joka on juuri koulun penkiltä valmistunut ja samalla perehdytät häntä näihin työtehtäviin. Tämän ohella hoitaja on myös opiskelijaohjaaja josta ei myöskään makseta erillistä korvausta. Lisäksi yksikköön siirretään toimintaa muista yksiköistä ja hups keikkaa samalla palkalla hoitaja antaa nyt myös ilokaasua, käyttää röntgenlaitteita ja ihan vaan montaa muutakin ”pikku juttua”. Jos hoitajalla käy tosi hyvä tuuri, voi hän päästä keskustelemaan monien vuosien jälkeen palkastaan osastonhoitajan kanssa ja nostaa sitä muutamilla kympeillä.

Yksityisellä asiat voivat olla paremmin tai vielä huonommin. Riippuu siitä minkä firman alla työskentelee.

lisät, mitkä lisät?

Työhön ei myöskään kuulu likaisen työn lisä, haastavan työn lisä, vaarallisen työn lisä tai mikään muukaan lisä. En halua väheksyä yhdenkään hoitajan ja yksikön työtä, mutta on se silti minusta aika koomista, että kaikilla hoitajilla on sama palkka pois lukien tehohoitajat, joilla on 100€/kk lisää vaativan työn lisää (mutta tämäkään ei ole kaikilla tehoilla). Saisin tämän saman palkan (pois lukien kolmivuorotyön tuomat lisät) tekemällä työtä esimerkiksi polilla, jossa antaisin ohjeistuksia leikkauksiin tuleville ja olisin lääkärin kanssa yhdessä ottamassa leikkauksen jälkeen potilaita vastaanotolle ja keskustelisimme jatkohoidoista (tätäkin olen tehnyt täysin samalla koulutuksella ja palkalla, vaikka vastuuta, stressiä, työn kuormittavuutta ja riskejä tuli saavista kaatamalla lisää päivystykseen siirryttäessä).

Hoitaja hoitaa siis räyhääviä ja vaarallisia huumeiden ja alkoholin käyttäjiä, erilaisia mielenterveyspotilaita sekä tyytymättömiä aggressiivisia potilaita tai heidän vanhempiaan samalla rahalla puhumattakaan kaikista ihmisestä lähtevistä eritteistä työvaatteilla ja iholla. Hoitaja altistaa itsensä myös vaarallisille taudeille joita on muitakin olemassa kuin korona.

Sairaanhoitajan palkka

Puhutaan kiitoksesta

”Kiitos jälleen teille hyvin tehdystä työstä tänäkin vuonna. Jos voisin antaa teille bonuksen, antaisin sen teille avosylin. Jatkakaa samaan malliin.” Näin sähköpostissa lukee usein erityisten tilanteiden jälkeen.

Sanallisia kiitoksia esimiehiltä kuulee aina silloin tällöin. Potilailta myös, kunhan muistavat kiittää. Bonuksien ja erilaisten joulu- ja kesälahjojen muodossa kiitos ei kuitenkaan näy. Miksikö jauhan nyt näistä bonuksista? Ylhäällä lukemasi oli se perus työ, joka kuuluu hoitajalle. Viime vuonna koko hoitoalaa ravisteli todella kovaa tauti nimeltä korona. Hoitajat ylläpitivät (ja ylläpitävät edelleen) myös korona drive-in näytteenottopistettä ja tekivät myös sihteerien ajanvaraustyötä koronapotilaille. Ja ei, tästäkään ei saanut lisäpalkkaa eikä tämä näkynyt myöskään aina päivittäisessä miehityksessä. Viime kesänä iski myös lomakiellot päälle sekä yksiköistä siirrettiin hoitajia esimerkiksi koronateholle.

Viime keväänä ja kesällä raskaana ollessani minulla ei ollut oikeutta kieltäytyä koronapotilaiden hoidosta, vaikka tutkimustietoa ei vielä koronasta ja raskaudesta ollut. Työterveyden kautta ei järjestynyt sairaslomaa tarvittaessa ja kahdeskymmenes määräaikainen sopimuskin päättyi vuoden loppuun äitiysloman aikana. Kiitoksia ei siis herunut. Bonuksia ei tullut, pikkujouluja ei voinut pitää, mutta onneksi edes erilaiset yrityksen pitivät meistä hoitajista pahimmalla hetkellä huolta. Esimerkiksi Fat Lizard lähetti kaksi kertaa viikossa pizzoja ja Jungle Juice Bar lähetti meille smoothieita. Energiajuomia oli myös lahjoitettu jääkaappiin. Kun oma työpaikka ei ole omiensa puolella, on onneksi olemassa lahjoituksia ja kultaakin kalliimpia yrityksiä.

Mistäkö otsikko tulee? Kesälahjaksi vanhat kollegani saivat tänä vuonna jäätelöt. Kyllä, luit aivan oikein. Kiitokseksi koronavuoden kakasta kiitoksena oli jädetuutti. Mainittakoon vielä, että jäätelö oli vain keskiviikon päivävuoron työntekijöille. Jos satuit olemaan yövuorossa tai viikon ainoalla vapaallasi, sait sanoa tälle ”kiitos-eleelle” heipat. ? Koronabonuksia ei siis hoitoalalla tai ainakaan HUS:in sisällä ole kuulunut vieläkään, vaikka 1,5 vuotta ollaan tätä uutta elämää jo opeteltu ja koronapotilaita hoidettu.

muutoksen tuulia

Ensi syksynä saadaan uusi SOTE-sopimus ja toivotaan, että se tuo hieman lisää kolikoita hoitajien tileille! Hoitajiahan tarvitaan ja olen itse enemmän kuin kiitollinen tilanteesta, että apua on saatavilla, jos ja kun sitä tarvitaan. Jos kaikki hoitajat ajattelisivat yhtä itsekkäästi kuin minä, ei meillä olisi yhtään hoitajaa. Silti sanan ”kutsumusammatti” voi vetää pöntöstä alas. Tässä elämässä työtä tehdään rahan takia, jotta jokaisella on varaa asua ja syödä. Eri lauseessa voidaan puhua työn kiinnostavuudesta ja viihtyisyydestä, vaikka vaakakupissa ne painavatkin yhtä paljon kuin palkka. Kyllä minä ainakin tässä elämässä haluan tehdä työtä, joka tekee mut onnelliseksi ja iloiseksi. Jossa voin hyvin ja pystyn kulkemaan työpäivien päätteeksi hymyssä suin.

Faktahan on se, että kokeneita hoitajia tarvitaan. Kun kokeneet lähtevät, joudutaan liian nopeasti kouluttamaan uusia hoitajia työhön, joihin eivät ole vielä valmiita ja pahimmillaan esimerkiksi traumatiimissä on liian kokemattomia hoitajia. Kun työnantaja ei ole sitoutunut työntekijään on vaihtuvuus suurta. Hoitajiahan tulee ovista ja ikkunoista, eikö vain? Liian nopeasti vastuuta saavat uudet hoitajat taas ovat hetkessä loppuun palaneita ja harkitsevat jo alan vaihtoa. Hoitajien perehdyttäminen maksaa työnantajalle myös. Silti olen itsekin kuullut enemmän kuin yhden kerran lauseen: ”Kyllä nyt Salla kannattaa hakea vakituista paikkaa ja osoittaa sitoutuneisuutta tähän työpaikkaan”. Osoitin sitoutuneisuutta melkein neljän vuoden työn teolla, joustavuudella, ja vinolla pinolla määräaikaisia työsopimuksia, joista lyhin oli viisi päivää. Kun lopulta hain työpaikkaani, otettiin ohitseni toiselta osastolta sairaanhoitaja yksikkööni töihin. Ilman hyviä kollegoita en olisi jaksanut työtä näinkään pitkälle.

Mitä opin hoitoalalta? Palkkaa saa helpommallakin, kuin itseään hitaasti tappamalla.

Mietitkö hoitajaksi ryhtymistä? Mieti vielä uudelleen. Jos tämän koko tekstin jälkeen olet vielä sitä mieltä, että hoitotyö on sun juttusi, niin nostan isosti hattua ja osoitan kaiken kunnioitukseni sinulle!

Lue myös:

Raskaus ja sairasloma- häpeää vai viisautta?

Mitä äitiysloman jälkeen?

Nähdään myös Instassa! ?

<3 Salla

35 kommenttia

 1. Prekariaatti kirjoitti:

  10 vuoden jälkeen tulee se toinen ja viimeinen kokemuslisä ? Sen jälkeen palkka on kuin sementtiin valettu, ei pysy edes inflaation perässä.
  Jos sairaanhoitaja opiskelee täydennyskoulutuksessa , myöskään uudesta osaamisesta ja hoidon vaikuttavuuden vahvistumisesta ei makseta euroakaan.
  Välillä on ihan oikeasti itku silmässä, kun tajuaa valinneensa matalapalkkatyön merkittävillä vaatimuksilla ja vastuilla. Epäsuhta on niin räikeä.

  • sallasalmela kirjoitti:

   Sinäpä sen sanoit. ❤️ On se kiva olla uransa huipulla jo 10 vuoden jälkeen ✌?

 2. krissstiina kirjoitti:

  Vsshp sentään maksoi tänä vuonna koko henkilökunnalle 500 euron bonuksen. Ihmeiden aika ei ole ohi.

 3. Nette kirjoitti:

  Todella hyvä kirjoitus! Ainoa asia jota en allekirjoita on teho-osastolla työskentelevien 100€ korkeampi palkka. Olisikin ollut ku itse vielä teholla työskentelin.

  • sallasalmela kirjoitti:

   Moikka! Ilmeisesti näin ei sitten kaikilla tehoilla ole, mutta esimerkiksi lasten puolella on. ❤️

 4. Röntgenhoitaja kirjoitti:

  Moi Salla, hyvä kirjoitus ja eipä se palkka kauheasti yksityiselläkään nouse tuon korkeammaksi. TPTES lähtöpalkat on aika onnettomia.

  Kiinnitin huomiota tekstissäsi tuohon röntgenlaitteiden käyttämiseen. Kuka, millaisissa tilanteissa käyttää sairaanhoitajista/lähihoitajista teillä röntgenlaitteita ja kenen valvonnassa?

  • sallasalmela kirjoitti:

   Moikka!
   Käytössä on Mini C-Kaari jota käytetään reponointien ja kipsauksen yhteydessä. Koulutuksen saaneet lääkintävahtimestarit käyttävät laitetta ensisijaisesti, mutta jos kirurgi osaa omatoimisesti käyttää laitetta tulee myös sh:n avustaa ja pukea liivit päälle.

 5. Mila kirjoitti:

  Hei,
  Itse työskentelen lasten teholla HUS:ssa ja tälläistä 100€ vaativan työn lisää ei tarjota. Jos kouluttautuu ECMO tai HD hoitajaksi saa ylimääräistä tästä tuon verran, mutta muutoin ei ?

 6. JP kirjoitti:

  Pakko korjata, että VSSHP ei maksanut henkilökunnalle ”koronabonusta”, vaan oli tehnyt henkilöstökuluissa miljoonien säästöt ja tämä kertakorvaus henkilökunnalle koostui näistä säästöistä. Toisin sanoen, raha oli revitty työntekijöiden selkänahasta, talon sisäisissä tiedotteissa korostettiin, kuinka kyseessä ei ole koronalisä. Mutta toki medialle annetuissa tiedotteissa se saatiin kuulostamaan siltä, kuinka laupias työnantaja muistaa raskasta työtä tekeviä.

 7. Ensihoitsu kirjoitti:

  Paljonko vuosipalkkasi on (oli) bruttona?

  Olen itse psykiatrisena sairaanhoitajan valtiolla, valmistumisesta 1,5v. Valtiolla toki on palkka jonkinverran parempi kuin kunnilla, mutta palkkani näyttää tältä:
  -vuosipalkka viimevuonna 58 200€ brutto (eli keskiarvo 4 850€/kk brutto)
  -Viim. 6kk (tammi-kesäkuu) brutto 35 860€ (eli keskiarvo 5 980€/kk)

  Tämä toki pitää sisällään kohtuu runsaasti ylitöitä, ja runsaasti yövuoroja.

  Ps. Palkat kannattaa aina kertoa bruttona, koska 3000€ bruttopalkka voi olla henkilöllä X 1800€ ja henkilöllä Y 2400€ nettona. Eri vähennykset vaikuttavat hurjasti, joten bruttona palkan ilmoittaminen antaa huomattavasti selvemmän kuvan..

  T. Miespuolinen SH

  • sallasalmela kirjoitti:

   Moikka,
   bruttona palkkaa tuli noin 3200€, josta verottaja veikin ison siivun (+ muut vähennykset). Itse tykkään puhua siitä osasta palkkaa jolla ostan ruokaa ja maksan asuntoa. Nämä toki ovat mielipidekysymyksiä. 🙂

 8. Röntgenhoitaja kirjoitti:

  Kiitos vastauksesta, ja näinhän se menee monessa paikassa. Aikamoisia tuhattaitureita saa olla ja ilman lisäkorvauksia!
  Hienosti sanoitit monen hoitajan mietteet Sote-alalla.

 9. Kätilö kirjoitti:

  Meitä kiitettiin ja muistettiin hyvästä työstä lapsivuodeosastolla appelsiineilla ??‍♀️
  Siitä, että meidän osastosta tuli koronan kohortti-osasto vaikutti vain siihen, että saatiin rokotukset nopeammin.

  • sallasalmela kirjoitti:

   Kyllä hedelmiä on tullut jo monia vuosia kiitoksena. Harmi, että ne vain olivat aina loppu, niitä ei ollut aikaa syödä eikä ne tuoneet leipää kotiin pöytään. ?

 10. Ehkä entinen hoitaja kirjoitti:

  Kiitos kun taas muistutit, että ensi keväänä pitää lukea vähän kovemmin pääsykokeisiin, että pääsee hoitoalalta pois. Tänä vuonna tuskin vielä onnisti uuden alan suhteen, mutta ehkäpä ensi vuonna.

  • sallasalmela kirjoitti:

   Toivottavasti se oma juttu sieltä vielä löytyy ja pääset tekemään työtä joka tekee sut onnelliseksi! ❤

 11. Sari Koskela kirjoitti:

  Olipahan rajua tekstiä, et ehkä ole sopiva alalle! Omassa työpaikassani sairaanhoitajat(myös muut hoitajat) ovat todella sitoutuneita, suurella sydämellä työtään tekeviä! Ei se palkka meilläkään suuren suuri ole, mutta tärkeää on myös se, että voit i ja pystyt auttamaan sairasta ihmistä tai kulkemaan rinnalla elämän loppuvaiheessa.
  Koen, että hoitajuus on kutsumusammatti, ei tähän kaikki pysty.
  Onneksi itselläni on työnantaja joka välittää työntekijöistään. Meitä kiitetään, kehutaan, kannustetaan, muistetaan pienillä lahjoilla. Ei huomioimisen aina tarvitse olla satoja euroja (toki niinkin on muistettu), ajatus on tärkein!

  • sallasalmela kirjoitti:

   Moikka Sari,
   Henkilökohtaisuuksiin ei tarvitse ryhtyä ja ruudun toiselta puolelta ihmisiä arvioida. 🙂 Voin kertoa, että olisin itsekin tyytyväisempi hoitajana sekä sitoutunut alaan, jos minua olisi kiitetty, kehuttu, kannustettu ja muistettu pienillä lahjoilla sadoista euroista puhumattakaan. Hienoa, että sulla on sellainen työpaikka.

 12. Duunari kirjoitti:

  Minusta tuo käteen jäävä yli 2000 euron palkka ei kuulosta mitenkään huonolta. Itse olen asiantuntijatyössä ja minulla on kahden eri alan maisteritutkinnot, eikä käteen jää kuin pari sataa euroa enemmän.

  • sallasalmela kirjoitti:

   Moikka! Juttu ei koskenutkaan nyt koulutusta. Työn vaativuus ja vastuu ei vastaa palkkaa. Jos otetaan huomioon pelkkä koulutus kevyemmällä työllä, voisi palkkaan ollakin tyytyväinen.

 13. Päivystyksen ja tehon varahenkilöstössä työskentelevä sairaanhoitaja kirjoitti:

  Täyttä asiaa. Todella hyvin kirjoitettu ?Kiteytit juuri niitä syitä, miksi itsekkin lähden pois hoitoalalta 9 vuoden työkokemuksen jälkeen ja opiskelen itselleni uuden ammatin.

 14. Pöyristynyt kirjoitti:

  Kuten tuossa aiemmin kirjoitettiin, vaikuttaa todella siltä, että et ollut oikea henkilö tuolle alalle. Vielä kuitenkin rivien välistä kehotat muita harkitsemaan hoitaja-alavalintaa uudestaan, minkälaista työtä sitten suosittelisit sitten?

  Haluaisin kuulla sinun kertovan, että minkälaiseen ansiotuloon olisit tyytyväinen, ja missä suhteessa olisit valmis tekemään työtä (ja minkälaista) sen eteen? Ja mikä olisi mielestäsi oikea viivan alle jäävä summa, jolla olisit tyytyväinen hoitajatyöhön antamastasi panoksesta? Itse tarkastelisin tätä tematiikkaa siitä lähtökohdasta, että on kurjaa miten suuren summan verottaja vie ansaitusta palkasta, sillä verokarhu kyllä tasaa tuntuvasti suuremmista bruttotuloista nauttivien eroa esimerkiksi hoitajiin. Mielestäni työn ajatteleminen vain rahasampona on hieman mautonta, enkä tästä syystä pitänyt kirjoituksestasi. Tsemppiä uusiin työkuvioihin sinulle!

  • sallasalmela kirjoitti:

   Moikka,
   henkilökohtaisuuksiin ei kannata ryhtyä ja ruudun toiselta puolelta ihmisiä arvioida. 🙂
   Kyllä minustakin lämmin ja mukava hoitaja kuoriutuu, kun hoitoalan epäkohdat eivät muistu mieleen. Niistä on kuitenkin jonkun puhuttava, tai muuten asioihin ei koskaan saada muutosta.
   Tämä olikin vain yhden hoitajan kokemus ja mielipide hoitoalan epäkohdista eikä kaikkien siitä tarvitse tykätä.
   Harmi, jos ymmärsit tekstistä, että pidän työntekemistä vain rahasampona. Rahahan se päällimmäinen syy toki on miksi ihmiset tällä maapallolla töitä tekevät. Niin kuin jo mainitsinkin tekstissä, että työn viihtyvyys ja mielekkyys painavat vaakakupissa kuitenkin saman verran kuin palkka.
   Jos ihmiset ajattelisivat pelkästään rahaa omista kiinnostuksistaan huolimatta olisi IT alalla tällä hetkellä jo ylitarjontaa. En lähde suosittelemaan työpaikkoja tai aloja, koska jokaisellahan on ne omat kiinnostuksen kohteet joilla tässä elämässä jaksetaan porskuttaa eteenpäin.

   Jos palataan vielä siihen millaiseen ansiotuloon itse olisin tyytyväinen hoitajana en lähtisi puhumaan mistään tietystä luvusta, vaan siitä mistä palkka koostuu. Esimerkiksi likaisen työn, haastavan työn sekä vaarallisen työn lisät kuuluisivat hoitajien palkkapussiin, jotka samalla myös nostaisi palkkaa jo huomattavan summan. Verottajahan vie ison siivun palkasta, mutta en edes lähde puhumaan aiheesta: jos veroja vähennetään kaikilta niin mistä muualta se summa otetaan sitten pois (tuet, terveydenhuolto, koulutus, jne.)?
   Tsemppiä sulle myös ja kivaa kesän jatkoa. ☀

 15. Ex-hoitaja kirjoitti:

  Tosi hyvä kirjoitus! Itsekin hoitoalalta vaihtanut. Jouduin vakavan työuupumuksen vuoksi jäämään sairaslomalle. Oli resurssipula ja töitä enemmän ku ehti tekemään. Koin sen tosi stressaavaksi ja vääräksi, että en voinut tehdä hoitajan työtä niin hyvin kun olisin halunnut. Tai usein teinkin, mutta kiitoksena siitä hyvästä työstä sai sen ettei ehtinyt tauolle tai vessaan.

  Saikulla oli aikaa miettiä mitä oikeasti haluan ja arvostan töissä. Vaihdoin pienen mutkan kautta toiselle alalle, ilman sen suurempia koulutuksia. Saan nyt 600€ parempaa bruttopalkkaa päivätyössä, lounasetuineen, tulospalkkioineen, pitkine kahvitaukoineen jne. Ja palkkakehitystä on odotettavissa. Nykyinen työni on asiantuntijatyötä, töitä on paljon mutta se ei näy vihaisina asiakkaina oven takana vaan sähköpostissa. ? Oon päivittäin kiitollinen siitä, että onnistuin vaihtamaan alaa näin helposti ja olen työssäni hyvä ja sitä oikeasti arvostetaan muutenkin kun lääkärien lääke-esittelijöiden lounasjämin tai avainnauhoin!

 16. kitty kirjoitti:

  erääseen työpaikkaan, kahvihuoneeseen tuotiin ylijäämä laatikollinen banaaneita; tämä on hoitoalan työntekijöiden arvostus⁉️

 17. Mim kirjoitti:

  Tosiaan tosi hyvä kirjoitus?
  Itseäni välillä harmittaa se, kuinka paljon korostetaan sitä kuinka tärkeää työtä hoitajat tekevät kohdatessaan ihmisiä, sanoessaan kauniita sanoja, silittäessään kädestä jne. Tämä on yotta ja tärkeä osa työtö, mutta itse sh:na akuuttipuolella työskentelevänä toivoisin että useammin tuotaisiin esiin työn vaativuus, jatkuva uuden oppiminen ja vastuun suuruus ja tosiaan se, että näistä ei käytännössä makseta.
  Kurjaa ja varsin erikoista taas on se, että syyllistetään huonoksi hoitajaksi, jos avautuu hoitotyön ongelmista ja kieltäytyy elämästä pelkillä kehuilla?!
  Saako muuten kysyä mihin työhön vaihdoit?

 18. Ei se aina vaihtamalla parane kirjoitti:

  Heips,

  Yritin vastata suoraan tuon yhden kommentin alle, jossa kirjoittajan mielestä palkkasi ei kuulostanut kovin huonolta, kun hän saa asiantuntijatyöstä vain vähän enemmän kahdella maisterin tutkinnolla. En tiedä mihin oma kommenttini nyt tulee, tuleeko tuo lainaus siihen johon halusin sen tulevan.. mutta vastauksessasi toit esiin shn vastuuta, mikä omaan korvaani kuulosti vähän siltä, että vähättelit asiantuntijatyön vastuita suhteessa palkkaan. Ikäänkuin siinä työssä raha saataisiin helpommalla. Voi olla, ettei näin ollut tarkoituksesi ollenkaan, mutta hyvin monella alalla pohditaan näitä samoja ongelmia ja ollaan tyytymättömiä.

  Itse saan maisterin papereilla (KTM) oman alan asiantuntijatyössä vähemmän palkkaa bruttona mitä sinä sait nettona. Työ on henkisesti todella kuormittavaa ja vaikka kyse ei ole ihmishengistä, niin vastuu on todella suuri ja paine ja kiire myös. Työtä tehdään kellon ympäri ja palautuminen on vaikeaa, koska työt eivät tekemällä lopu ja aivokuorma suuri. Arvostus on erittäin vähäistä työnantajan puolelta, kun talous nähdään vain kulueränä. Sairastapauksessa kukaan ei tee töitä puolestasi, koska usein vain itse olet tietoinen omista työasioistasi ja keskeneräisistä jutuista eri suuntiin. Kynnys jäädä edes lyhyelle sairaslomalle tai pienelle vapaapäivälle on suuri, koska töihin palatessa kaikki tekemättömät työt odottavat ja samalla kun hoidat rästitöitä, täytyy päivittäisetkin työt hoitaa.

  Aina näitä huonoja ja hyviä puolia löytyy joka työstä, eikä se välttämättä vaihtamalla parane. Tärkeintä on kuitenkin oma tyytyväisyys ja terveys. Työ joka ei miellytä ja tuntuu siltä, että on kokoajan oman jaksamisen äärirajoilla, on erittäin syövyttävää. Itsekin olen juuri tekemässä uravaihtoa.

 19. Heli kirjoitti:

  Kommenteissa taivastellaan, että palkkahan on ihan hyvä ja monesta muustakin työstä saa sama tai vähemmän. Taisi mennä kirjoituksen pointti ohi. Itsekin entisenä päivystyksen sairaanhoitajana sain saman ansion kuin nykyisin, välillä paremminkin, välillä taas paljon vähemmän. Sekin on todella rassaavaa, kun toisen kuun käteen jäävä tili on 1700 ja toisen 2500 eivätkä laskut tottele samaa rytmiä kuin lisät.

  Nykyisessä työssäni saan tehdä etätyötä, saan suunnitella päiväni, nautin joustavasta työajasta ja pidän saldovapaita silloin kun kalenteriin sopii ja olisi kiva pitää. Päätän omasta elämästäni, juhlapyhistäni, vietän aikaa rakkaideni kanssa, enkä ole sidottu mihinkään paikkaan tehdäkseni työtä. Työnantajalta tuli joululahja, suklaalevy, yrttien siemeniä ja kiitosta. Kyllä nykyinen työni on erittäin vastuullista, stressaavaa, vaatii suurten kokonaisuuksien hallintaa, nopeaa reagointia ja suunnitelmien muutoksia, on vaikeita asiakkaita ja joutuu venymään. Kaikkea näistä se oli myös päivystyksessä. Silti teen työtä päiväaikaan, nukun yöni, kehoni on terveempi kuin aikoihin säännöllisen rytmin ansiosta, koen ammattitaitoani arvostettavan, asiakkaita ei tarvitse palvella jos he ovat täysin epäasiallisia, kukaan ei ole 9 kuukauteen huoritellut, lyönyt, sylkenyt. Kukaan ei kuole välittömien toimieni johdosta tai niistä huolimatta, työnantaja ei hallitse elämääni kolmen viikon jaksoissa ja työmäärääni vähennetään, kun sanon että nyt on vähän liikaa. Palkkani on myös neuvoteltavissa ja sitä arvioidaan koko ajan osaamiseni kasvaessa.

  Sama palkka, säännöllisesti joka kuukausi saman suuruisena, nukutut yöt, oman elämän hallinta, inhimillinen arvostimus, edut, kiitos ja muistamiset palkanlisinä. Nykyinen tulotasoni vastaa nykyistä työtäni. Vaikka moni asia on samoin, on koko elämäni täysin erilaista. Hoitotyössä sama palkka ei vastannut työni vaativuutta, eikä se olisi nyt 10 tyävuoden jälkeen enää noussut, vaikka tein enemmän, koulutin itseäni ja kannoin vastuuta monen ihmisen edestä. Rakastin hoitotyötä, mutta rakastan itseäni enemmän.

 20. Prekariaatti kirjoitti:

  Alkoi todella kiinnostelemaan, mikä on tuo työ Heli? ?

 21. Heli kirjoitti:

  Olen asiantuntijatehtävissä Sote-ICT alalla.

 22. Jonna kirjoitti:

  Päivätyö pääkaupunkiseudulla, käteen jää vajaa 2000€/kk ei todellakaan olisi mahdollista (harrastavassa lapsiperheessä
  ja mukavasti asuen) ellei puoliso tienaisi hyvin. Kolmivuorotyö oli aikanaan pakko vaihtaa normityöhön koska oma mielenterveys oli jo koetuksella. Olen kiitollinen puolisolleni jotta saan tehdä ihanaa työtä alipalkatusti.

 23. kukkis kirjoitti:

  Vsshp ei maksanut kaikille 500 €…. en tiedä koskiko tämä vain turkulaisia? Minä en kuiteskaan saanut 500 euroa vaikka työskentelen samassa sairaanhoitopiirissä 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *