Hae
Salla Salmela

Syysflunssa ja korona kotitesti

Meille iski alkuviikosta flunssa ja tehtiin ekaa kertaa korona kotitesti (mielenkiinnosta haluttiin kokeilla). Edelleen välillä ihmettelen sitä, että miten tähän pisteeseen on tultu, kun jokaisen flunssan yhteydessä ravataan testeissä ja perus flunssaakin pitää ensin ajatella koronaksi? Hyvä, että testataan ja hyvä, että on keksitty myös keinoja helpottaa jonoja koronatestauspisteillä ja tuotu kauppoihin kotitestit. Jos tästä maailmantilanteesta joskus vielä päästäisiin lähelle normaalia! Eniten ihmettelen silti ihmisten todella hyvää ja varovaista suhtautumista kaikkeen sairasteluun, muistetaan käyttää kasvomaskeja, pitää huolta käsihygieniasta, pysyä kotona sairaana ja käydä koronatesteissä. Vielä vuosi sitten monen asenne sairastelua kohtaan oli eri, mutta näin tämä aika on kaikkia meitä opettanut varovaisemmaksi.

Saagan pyjama Polarn O. Pyret. Mun mekko KappAhal. *saatu

Syysflunssa iski

Kyllähän tämä turhauttaa! Viime viikolla peruuntui neljät mammatreffit. Tällä viikolla olen itse joutunut jo perumaan kahdet. Ihmisiä ei paljon olla siis nähty. Nyt on selvästi syysflunssaa liikkeellä. Tuntuu, että koko meidän tuttavapiiri on flunssassa ja ollaan voitu saada tämä tauti mistä vaan. Olen itse ollut kunnolla flunssassa viimeksi raskausaikana, joten siitä onkin hetki aikaa! ? Viime sunnuntaina saatiin todennäköisesti tämä flunssatartunta, sillä oltiin lähikontaktissa lapsen kanssa joka oli parantumassa jo flunssasta (ei koronaa, vaan syysflunssaa). Tiistaina illalla alkoi itselläni kurkkukipu ja Saaga oli illalla oudon itkuinen.

Saaga on ollut aika reppana tässä flunssan aikana, sillä Saagalla on myös puhjennut muutama hammas tässä muutaman päivän sisään. Lisäksi nenä on tukossa ja valuu. Muuten Saaga on onneksi selvinnyt todella vähällä, jaksaa nauraa ja syödä hyvin! ❤ Itselläni on puolestaan tänään ollut hieman huonompi olo. Näitä perus flunssan oireita: lievää kurkkukipua, kuiva kurkku, yskä, nuha, nenän tukkoisuus, korvien paine, pään humina ja särky. Lisäksi silmät tuntuu väsyneiltä ja kuivilta.

Korona kotitesti

Kotitesti ei kuitenkaan korvaa terveydenhuollon tekemää koronatestiä, joka tarkoittaa sitä, että negatiivinen tulos ei vapauta karanteenista ja positiivinen tulos vaatii vielä terveydenhuollon tekemän varmistustestin sekä karanteenipäätöksen. No kenelle testi sitten on tarkoitettu? Itse näen, että testi on tarkoitettu käytettäväksi omaan mielenrauhaan, jos on esimerkiksi juhlat tulossa ja halutaan varmistaa, että koronatartuntaa ei ole. Thl:n sivuilla on hyvä info paketti kotitestistä.

Koska selvää altistusta meillä ei koronaan ollut ja meillä oli aika selvä altistuminen perus flunssalle, päätettiin testata korona kotitestillä ja kokeilla kepillä jäätä. Lisäksi mua tietysti sairaanhoitajana kiinnosti millainen tämä kotitesti nyt sitten oikein on. Testi näytti negatiivista ja hetken jo elättelin toiveita, ettei negatiivisen kotitestin ja koronan ensimmäisen rokotteen jälkeen (toinen on tulossa ensi kuussa) tarvitsisi lähteä jonoihin seisomaan, mutta turhaan. Tein samana päivänä vielä Omaolo oirearvion ja kävin kuin kävinkin koronatesteissä. Oirekyselyssä ei kysytty kotitestistä, eikä sillä ole siis painoarvoa. Tulokset tulevat todennäköisesti huomenna.

Testi oli helppo ja nopea tehdä. Tikkua ei työnnetä syvälle nenään, vaan kotitestissä nenän etuosa riittää (syvyys noin 2,5cm). Testi näytti omalla kohdallani jo heti viivan muodostuessa negatiivista, eikä viiva muuttunut 15-20 minuutin odottelun aikana. Kieltämättä hieman tuli olo, että tässä ollaan raskaustestiä tekemässä, kun odotellaan montako viivaa tikkuun tulee. ? Korona kotitesti nimittäin toimi samalla periaatteella, kuin raskaustesti: kaksi viivaa (myös haaleat haamut lasketaan) on positiivinen ja yksi on negatiivinen.

korona kotitesti

Testi maksaa n. 5-9 euroa riippuen mistä testin ostaa. Kuvassa korona kotitesti Boson sisältö.

korona kotitesti

Testi näytti negatiivista jo heti ensimmäisen minuutin aikana, eikä muuttunut 15-20 minuutin aikaikkunan sisällä.

Onneksi ulkona on jo muutaman päivän satanut ja tuullut niin paljon, ettei mun olisi edes tehnyt mieli käydä ulkona, joten sinänsä aika täydellisiä sairastelupäiviä. ?

Lue myös:

Sadepäivä sairaspäivä

Ensimmäinen nuha – vauva 2 vko

Sairaanhoitaja jäätelöbonuksilla

Raskaus ja sairasloma – häpeää vai viisautta?

Väsymys johon uni ei auta

Nähdään myös Instassa! ?

<3 Salla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.