Hae
Salla Salmela

Uskallanko viedä päiväkotiin? – Korona päiväkodissa

Viime päivinä olen alkanut enemmän miettimään sitä uskalletaanko me viedä Saagaa päiväkotiin maanantaina. Kynnys on taas kasvanut, kun ollaan sieltä noin kuukauden verran oltu joululomilla. Uskalluskysymys on nimeltään korona, joka myllää kaikkialla ja ihan kaikissa päiväkodeissakin.

Korona päiväkodissa

Korona päiväkodissa

Olen hyvinkin tietoinen, että kyseisen taudin ja kaikki muutkin taudit on mahdollista saada mistä tahansa muualtakin, vaikka kauppareissulla tai oman rapun hissin napista. Fakta on se, että tartuntariski meille päiväkodissa on kuitenkin suurempi. Monta lasta ja aikuista on samassa tilassa ja kaikkien lapsien kotona on myös perheet. Päiväkodista on joka viikko tullut sähköpostia loman aikana:

”koronatiedote huoltajille: Hyvät vanhemmat,

Liitteenä tärkeä koronatiedote mahdollisesta altistumisesta koronalle päiväkodissa tällä viikolla.”

Tällä hetkellä musta tuntuu, että joka toisella on korona ja lopuilla on vatsatauti. Kun on ollut niin onnekas ettei ole sairastanut tässä loman aikana kumpaakaan, alkaa päiväkotiin meno taas jännittämään. Jos vaihtoehtona olisi pitää Saaga kotona, niin se me varmasti tehtäisiin.

Juttelin eilen ystäväni kanssa ja selvästi päiväkodeissakin on eroja. Heidän päiväkodissaan ei ole ollut edes altistumisia.

Mua todella harmittaa, että maailman tilanne on edelleen kahden vuoden jälkeen tämä. Päiväkodista tuli meille viime syksynä kiva paikka, jossa Saagakin tykkäsi olla, sai elämäänsä lisää tärkeitä ja kivoja aikuisia, ikätovereita ja vaihtelua kodin seinille. Lisäksi meidän arki helpottui ja oma taakkaa keveni. Pytyin vihdoin hoitamaan töitä muulloinkin kuin yöllä. Nyt ”loman” (ei meillä vanhemmilla lomaa ollut) aikana yötyöt ovat taas palanneet ja unet jääneet vähemmälle.

Koronan tautimuunnos leviää kovaa vauhtia ja tartuntaluvut ovat olleet Helsingin ja Uudenmaan seudulla taas muutaman viime viikon aikana useita kymmeniä tuhansia uusia tautitapauksia lisää. Lisäksi uudet rajoitukset ja kasvomaskisuositukset ovat taas päällä sekä yleiset tilat säpissä.

Kyllä mä voin sanoa, että vähän pelkään koronaa. Me ollaan kyllä Markuksen kanssa rokotettuja, mutta ei tiedetä miten tultaisiin reagoimaan koko tautiin. Saagaa ei tietenkään haluttaisi myöskään sairastuttaa, vaikka lapset pääosin koronan lieväoireisena sairastaakin.

Päiväkoti siis suoraan sanoen jännittää. Sinne ei voida Saagalle laittaa maskia ja pyytää muitakin laittamaan, kulkea hanskat käsissä tai pyytää pitämään kahden metrin turvavälejä. Lisäksi, kun ollaan saatu koko joulukuu olla aika terveinä, jännittää millainen vastustuskyky meillä on ja ollaanko taas ensi viikolla kaikki jossain taudissa, oli sitten koronaa tai ei.

Entäs se pahamaineinen tautikierre?

Tautikierre pelottaa tällä hetkellä enemmän kuin yksittäiset taudit. Nyt eletään taas sitä aikaa, kun ihan kaikki taudit ovat liikkeellä. On ollut ikävää seurata tuttavaperheiden ikuista tautikierrettä, kun joka toinen viikko ollaan kotona uuden sairauden kourissa. Ketään ei voi nähdä eikä minnekään voi mennä. Koko tilanne alkaa jo naurattaa, kun mitään muutakaan ei voi.

En tiedä miten päin pitäisi olla. En tiedä pitäisikö viedä vai jättää viemättä. Miten me sitten arki hoidetaan? Mitä jos sairastutaan kuitenkin? Ei kaikelta voi itseään eikä lasta suojella, vaikka kuinka yrittäisi. Eikä varsinkaan taudeilta. Kotiinkaan ei voi itseään vuosiksi kokonaan eristää.

Tällaisia ajatuksia tänään.

Lue myös:

Syysflunssa ja korona kotitesti

Somelääkärit aina paikalla – älä turvaudu chatti palstoihin!

Äidin huoli ei lopu koskaan

Nähdään myös Instassa! ??

<3 Salla

4 kommenttia

 1. um kirjoitti:

  Tautihuipun aika. Ihmiset liikkuneet pitkin ja poikin. Altistumistiedot ei varmaankaan ajantasaiset. Omikronin lisäksi kaikki muut maha- ja räkätaudit. Mun mielipide on että en todellakaan veisi päiväkotiin. Aikalisä ja pienen loma jatkuu.

 2. Kata kirjoitti:

  Jos sulla on mahdollista pitää lapsi kotona nii toki sitä kannattaa harkita tässä tilanteessa ❤ mutta liikaa ei kannata antaa pelolle valtaa ja pitää muistaa se että lapset sairastaa lähes aina taudin lievänä.❤ vaikea tilanne joka tapauksessa, Tsemppiä!

 3. Laura kirjoitti:

  Täällä mietteissä sama. Tällä viikolla tuli viestiä, että päiväkodissa todettu RS-virus tartunta. Ja meillä on kotona kuukauden ikäinen vauva. Joten en uskalla viedä vielä päiväkoti-ikäisiä hoitoon. En halua riskeerata, että se tauti tulee kotiin ja tarttuu vauvaan ja et vauva joutuu osastolle. Kokemusta on, kun päiväkoti iässä olevat kaksoset joutui vauvana osastolle rs-viruksen kourissa.
  Oisin kyllä jo halunnut viedä päikkyläiset hoitoon, kun marras-joulukuun vaihteesta asti ovat olleet pois. Oli pitkäkestoista yskää ja sit sen päälle pitkäoireista mahatautia. 🙁

 4. Johanna kirjoitti:

  Kaikilla ei ole vaihtoehtoja. Mun on ainakin vietävä oma lapseni päiväkotiin jotta pääsen itse sinne tautipesäkkeeseen eli toiseen päiväkotiin keräämään sen Koronan ja lisäksi vielä koululainen menee kouluun mistä joka päivä tulee korona-viesti. Olen itse rokotettu mutta lähipiirissä niin monella rokotetulla korona että luulen että tähän tautiin on nyt vain suhtauduttava niin että kaikki sen tulee sairastamaan. Rokotteet toivottavasti lieventävät oireita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *